سخنرانی دکتر حمید عابدیها با موضوعتنظیم رفتار برمبنای کیفیت و کمیت ارزش های قرآنی

از برنامه های جنبی ششمین روز برپایی دوازدهمین نمایشگاه قرآن کریم در استان قزوین سخنرانی دکتر حمید عابدیها با موضوع "تنظیم رفتار برمبنای کیفیت و کمیت ارزش های قرآنی" و سخنرانی دکتر عباس هدایتی اصل با موضوع "ارزش وقت از دیدگاه قرآن" و تلاوت قرآن توسط استاد مجید وفاپور بود.
به گزارش روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قزوین در ششمین روز از برپایی دوازدهمین نمایشگاه قرآن کریم استان قزوین، دکتر حمید عابدیها در خصوص "تنظیم رفتار برمبنای کیفیت و کمیت ارزش های قرآنی" بیان داشت: امروز اگر بخواهیم به سمت توسعه جامعه پیش رویم و آسیبهای اجتماعی را کاهش دهیم باید سعی کنیم طرحی داشته باشیم که مطابق باورهایمان کیفیتهای ارزشی را به کمیت تبدیل کند یعنی طرحی داشته باشیم که مطابق آن خود را مورد ارزیابی قرار دهیم.
وی ادامه داد: در جامعه امروز متأسفانه چنین نیست و علیرغم اینکه یک جامعه شیعی هستیم درباره اجتماع شیعی سخن میگوییم و مینویسیم اما هنوز آنطور که باید و شاید به جامعه اخلاقمدار نرسیدهایم.
این استاد دانشگاه بیان کرد: قرآن برای سعادت دنیا و آخرت بشر کافی است پس چرا وقتی قرآن را داریم به آموزههای آن عمل نمیکنیم آنچه در کلامالله مجید و سنت رسول خدا (ص) و سیره اهلبیت (ع) وجود دارد-که متأسفانه در جامعه ما رشد نکرده- برای این است که کیفیت را به کمیت تبدیل کند.
وی خاطرنشان کرد: آیا موارد کیفی مثل وفاداری، شجاعت، اخلاص و خیلی موضوعات دیگر را میتوان اندازهگیری کرد؟ جواب این است که نمیشود؛ اما سعی بشر برای اینکه بتواند خود را اندازهگیری کند و خط کش و نموداری درست کند که برای خودش محکم باشد ارزنده است.
عابدیها گفت: قرآن متن است و متن حاوی پیام است، پیام سه مؤلفه دارد، پیام یعنی آنچه فرستنده پیام به گیرنده پیام ابلاغ میکند، قرآن یک پیام است که پیامبر (ص) این پیام را از سمت خدا به بشریت ابلاغ کرده است.
وی عنوان کرد: بهعنوانمثال واژه «مقت» که به معنای خشم است در قرآن شش بار آمده است؛ با بررسی این واژه میخواهیم ببینیم خداوند از چه چیز و یا چه کسانی خشمگین میشود.
این قاری قرآن بیان کرد: حال برای اینکه بدانیم بر چه مبنایی کیفیت را میتوان به کمیت تبدیل کرد باید بگوییم که برای این کار ابزاری وجود دارد و این ابزار چیست؟ برای این امر باید یک سری مطالعات روانشناختی، یکسری مطالعات زبانشناسی و یک سری مطالعات شأن نزول داشته باشیم.
وی افزود: مقت که به معنای خشم در قرآن است در آیات مربوط به «کفر»، در آیات مربوط به «زنا»، در آیات مربوط به «مجادله باطل با حقیقت و حق ناباوری» و آیات مربوط به «کسانی که میگویند ولی عمل نمیکنند» آمده است.
عابدیها تصریح کرد: اما در آیات مربوط به زنا، خداوند با لحن شدیدتری نسبت به بخشهای دیگر این واژه را به کار برده است.
این استاد دانشگاه در پایان بیان کرد: قرآن دارای ادبیات، نثر شاعرانه، مسائل اجتماعی و فرهنگی است و کتاب سعادت و هدایت بشریت است .
عابدی ها
سپس دکترعباس هدایتی اصل قرآنپژوه در بخش دیگری از این برنامه در خصوص ارزش وقت و زمان در قرآن کریم گفت: در خصوص روز و شب در قسمتهای مختلف قرآن با جزئیات صحبت شده است حتی در بعضی قسمتها بهواسطه اهمیتی که داشته است اسم این عناوین روی سورهها هم آمده است، سوره لیل، سوره فجر، سوره ضحی، سوره عصر ازجمله این موارد است.
وی افزود: خداوند در قرآن به زمانهای مختلف قسم خورده است یعنی در این موضوع زمان خیلی مهم است، برای تکتک این زمانها ارزش خاصی قائل شده است؛ خداوند در سوره قدر که شب خاصی است و از هزار ماه برتر است در خصوص زمان صحبت کرده است.
هدایتی بیان کرد: خداوند برای هر کس یک زمانی را که بهصورت محدود است مشخص کرده و فرموده این زمان که همیشگی نیست عمر شماست که گاه کیفیت ندارد بهعنوانمثال زمانی که انسان پیر میشود دیگر وقتش کیفیت لازم را ندارد.
وی گفت: خداوند میفرماید به عمرت نسبت به پول و مال حریصتر باش چون عمر قابل جبران و برگشت نیست مثالهای زیادی هم در ادبیات است که بر این موضوع دلالت میکند.
این پژوهشگر تصریح کرد: سؤال اینجاست که از این وقت چگونه استفاده کنیم؟ مدلهای مختلفی وجود دارد، امام علی (ع) میفرمایند: زندگیتان را به سه بخش تقسیم کنید یک بخش برای معاش یک بخش برای لذتهای حلال و بخش دیگر برای خداوند و تأکید میکنند که این بخش خالص برای خدا باشد.
وی گفت: امام موسی کاظم (ع) یک بخش دیگر به این سه بخش اضافه میکنند و آن نشست و برخواست با دوستان دوستانی هست که عیب شما را به شما بگویند نه آنهایی که همیشه شما را تأیید میکنند.
هدایتی اظهار کرد: خداوند در قرآن کریم میفرماید یا باید وقتتان را به ذکر استفاده کنید یا اینکه شکر کنید.
وی تصریح کرد: برای اینکه به بهترین شکل ممکن از زمان استفاده کنیم باید استعداد خودمان را بشناسیم، برای کارها برنامهریزی و زمانبندی داشته باشیم، کارهایمان را حسابرسی کنیم و ببینیم برنامههایمان را چقدر اجرا کردهایم، اشتباهاتمان را تکرار نکنیم و از تاریخ عبرت بگیریم.
هدایتی ادامه داد: غرور را کنار بگذاریم زیرا باعث میشود چیزی یاد نگیریم درصورتی که ما برای یادگیری به این دنیا آمدهایم و انسان به یادگیری زنده است.
وف
گفتنی است تلاوت قرآن توسط استاد مجید وفاپور نیز از دیگر برنامه های جنبی این روز در دوازدهمین نمایشگاه قرآن کریم بوده است که مورد توجه عموم مخاطبان این نمایشگاه واقع شده است.
شایان ذکر است این نمایشگاه از 11 تا 18 دی ماه به مدت یک هفته دایر بوده و محصولات ارائه شده در آن با 40درصد تخفیف به فروش می رسد.
دوازدهمین نمایشگاه قرآن کریم استان قزوین توسط اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قزوین با همکاری شورای اسلامی شهر و شهرداری قزوین در مسجدجامع امام حسن عسگری (ع) واقع در میدان دوم شهرک کوثر دایر شده است.